Yönlendirilebilir Yatay Sondaj (H.D.D.)

HDD yönteminde, önce bir pilot delgi yapılır. Matkap(sahip olduğu şekil sayesinde), delgiyi istenen yöne doğru yönlendirilebilmekte ayrıca yer belirleyici sayesinde istenilen yönü ve koordinatı bulabilmektedir. Tij, makineden aldığı itme kuvvetini matkaba iletmekte (ayrıca, hidrolik pompalarla formasyona basıncı ayarlanmış kaydırıcı akışkan enjekte edilerek formasyonun sürtünme direnci yenilmekte) ve böylece sondaj yapılmaktadır. Pilot delik tamamlandırtan sonra, matkaba delik genişletici takılarak delikten geriye doğru çekilmekte ve delikgenişleticiler takılarak istenilen çapa ulaşılmakta, son olarak da delik genişleticiler arkasına boru takılarak çekilmekte ve böylece boru döşenmektedir.

Yönlendirilebilir Yatay Sondaj Kullanım Alanları
Boru yenileme çalışmaları
Kara veya demir yolu altı geçişleri
Nehir veya göl altı geçişleri
Bina, fabrika, şantiye altı geçişleri
Kaldırım altı şebekeleri
Kablo Döşeme Çalışmaları

Yönlendirilebilir Yatay Sondaj Faydaları
Maliyet ve zaman konusunda fayda sağlar.Yüzey açma ve kapatma zaman ve para maliyeti ortadan kalkar.
İçme suyu boruları, doğalgaz boruları, elektrik ve telekom boru ve kabloları rahat, gürültüsüz, ucuz ve kısa zamanda döşenebilir.Yatay Sondajda yönlendirme mümkün olduğu için, daha önce döşenmiş elektrik,su, kanalizasyon, telekom boruları ve ağaç kökleri zarar görmez.
Üst zemindeki bina, ağaçlar,kaldırımlar, yollar, su yatakları ve diğer varlıklar yer altında yapılan sondaj çalışmasından etkilenmez.Park ve bahçeler bozulmaz, yollar için asfalt veya kaplama yenilemesi gerekmez.